Reetu keväällä 2019
Lihava hevonen,  Reetun elämä

Metabolinen hevonen ja kuinka sellaista hoidetaan

Olen alusta asti kirjoitellut paljon Reetun ylipaino-ongelmasta. Virallista diagnoosia metabolisesta oireyhtymästä Reetulle ei ole tehty, mutta oireet ovat melkoisen selvät ja sen mukaan olen Reetua hoitanut. Olen oppinut matkan varrella yhtä sun toista hevosen painonhallinnasta ja ajattelin, että nyt olisi hyvä hetki koota opitut asiat yhteen. Kuvituksena Reetun lihavuuskuvia kuluneiden vuosien ajalta.

Mikä on metabolinen oireyhtymä?

Reetu kesällä 2018
Satulansovitusta kesäkuussa 2018. Vatsa roikkui ja niskassa oli paksu ihrakertymä.

Hevosen metabolinen oireyhtymä on aineenvaihdunnallinen sairaus, jonka oireita ovat ylipaino, rasvakertymät eri puolilla kroppaa, pohjaton nälkä ja pahimmillaan kaviokuume.

Metabolista oireyhtymää esiintyy kaikilla roduilla, mutta tyypillisesti se on ponien ja alkuperäisrotujen vaiva. Vaiva on kuvattu kattavasti mm. Vetcaren EMS-esitteessä. En kaupittele nyt kyseistä laihdutuspatukkaa, mutta tietopakettina esite on mitä mainioin.

Reetun oireet ylipainon lisäksi ovat rasvakertymät kaulassa, lavoissa ja pepussa sekä pohjaton nälkä. Vaikka ponin ahneudesta on hauska vitsailla, kyseessä on kaikkea muuta kuin hauska ilmiö nimeltä leptiiniresistenssi (linkki vie Penaponin blogiin, jonka kirjoittaja Sanna on perehtynyt aiheeseen perusteellisesti).

Liian suuri ruokamäärä ja liian korkeat sokerit sekoittavat kaiken kaikkiaan Reetun koko elimistön: siitä tulee hidas, tukkoisen oloinen, nälkäkiukkuinen ja sen vatsa menee löysäksi. Kaviokuumetta sillä ei ole onneksi ollut ja yritetään pitää se poissa.

Ensimmäinen oppiläksy: vapaa heinä ei sovi metaboliselle hevoselle

Reetu syksyllä 2018
Kesän 2018 edetessä laihislaidun ja liikunta alkoivat tepsiä ja poni hoikistui silmissä.

Koska metaboliselle hevoselle liika sokeri on myrkkyä, sen saanti on minimoitava. Tässä vaiheessa monet kääntävät toiveikkaan katseensa heinäanalyysiin ja heinään, jossa olisi mahdollisimman vähän sokeria.

Matalasokerinen heinä on hyvä, muttei ainoa avain onneen. Päivittäinen kokonaissokerimäärä merkitsee enemmän kuin se, paljonko yksittäisessä heinäkorressa on sokeria. Matalasokerinen vapaa heinä voi kerryttää päivittäisen sokerinsaannin yllättävän korkeaksi, jos hevonen ei muuta tee kuin syö ja nuku. Ja jos joku viihtyy 24/7 heinäpaalilla, voin luvata, että juuri se metabolinen yksilö.

Edellisessä kappaleessa kerroin leptiiniresistenssistä. Kyse on vähän kärjistettynä siitä, että mitä enemmän hevonen syö ja lihoo, sitä nälkäisemmäksi se muuttuu. Leptiiniresistenssissä elimistön ylimääräinen rasva erittää sytokiineja eli tulehduksellisia aineita, jotka vahingoittavat hypotalamusta. Hypotalamus puolestaan on se aivojen osa, joka tunnistaa leptiinin eli kylläisyyshormonin. Mitä enemmän hevosessa on läskiä, sitä enemmän se erittää sytokiineja ja menettää kylläisyydentunnettaan. Hevonen seisoo entistä enemmän paalilla, mikä johtaa läskin määrän kasvuun, mikä lisää sytokiinien erittymistä ja nälkää. Kierre on valmis ja päättyy pahimmillaan vasta kaviokuumeeseen.

Jos vapaa heinä ei sovi metaboliselle hevoselle sisäruokintakaudella, vielä huonommin sille sopii rehevä kesälaidun. Ei ole sattumaa, että kaviokuumetta ilmenee paljon nimenomaan alkukesästä. Silloin ruoho on rehevimmillään ja mikäli yöt ovat kylmiä, sokeriarvot suorastaan pomppaavat taivaisiin.

Sokerin kokonaismäärää pohtiessa on syytä suhtautua kriittisesti myös väkirehuihin. Hevosen vatsa kiittää ylimääräisestä heinäkilosta enemmän kuin parista desilitrasta väkirehua. Jos kiristät kaloreita, kiristä mieluummin väkirehuista kuin heinästä.

Toki yksi vaihtoehto on liikuttaa hevosta enemmän. Samalla on kuitenkin huomioitava, että ylipaino rasittaa niveliä ja elimistöä, jolloin jo valmiiksi raskas ratsastajan taakka on entistä raskaampi kantaa. Paras tapa saada laihtuminen alkuun on vähentää ruoan määrää ja käydä maastossa ihan vain talutuslenkeillä. Heinän suositeltu määrä on monien eläinlääkäreiden mukaan 1,5% hevosen tavoitepainosta.

Toinen oppiläksy: metabolinen on aina metabolinen

Reetu keväällä 2019
Pihattotalven 2018-2019 jälkeen poni oli onnellinen, mutta kaikki laihdutustyö oli valunut hukkaan vapaan heinän äärellä. Myös tämän blogikirjoituksen pääkuva on keväältä 2019.

Monet suhtautuvat metabolisen hevosen laihdutukseen yksittäisenä projektina. Niin tein itsekin, kunnes kahden vuoden jojoilun jälkeen tajusin, ettei tämä lopu ikinä. Kerran metabolinen on aina metabolinen. Oikealla hoidolla oireet saa pois, mutta aineenvaihduntahäiriö itsessään väijyy taustalla aina.

Kun Reetu on säännöstellyllä heinällä ja liikkuu säännöllisesti, se hoikistuu, voi hyvin ja elämme ihan normaalia hevosarkea. Vaan annas olla, jos liikunta jää jostain syystä vähälle tai Reetu viettää pari vuorokautta runsaamalla laitumella: ongelmat ovat saman tien läsnä! Paino nousee salamana, ahmimiskäytös pahenee ja koko hevonen menee tukkoon.

Reetu ei saa enää ikinä palata vapaalle heinälle, laiduntaa normaalilla laitumella tai jäädä toimettomaksi ilman säännöllistä liikuntaa. Näillä ehdoilla mennään sen koko elämä!

Kolmas oppiläksy: hevonen laihtuu kävelemällä

Reetu keväällä 2020
Keväällä 2020 poni alkoi olla taas järkevissä mitoissa, vaikka ylipainoa edelleen oli. Se alkoi ahmia pihattokaverinsa heiniä, mikä johti asumuseroon ja pihattoyksiöön muuttoon.

Metabolisen hevosen tulisi liikkua rauhallisesti, mutta säännöllisesti vähintään puoli tuntia päivässä. Paras liikuntamuoto hevosen laihduttamiseen on reipas käynti. Kun hevonen liikkuu tasaisella sykkeellä aerobisella alueella, rasva palaa. Jos hevonen sen sijaan pinkoo ravia ja laukkaa korkealla sykkeellä, se liikkuu anaerobisella alueella eikä laihdu. Kunto siinäkin hommassa nousee, mutta läski on ja pysyy.

Tämän tiedon äärelle minut johdatti tallikaveri, joka suoritti viime vuonna Hevoskoulutus.fi:n verkkokurssin nimeltä Ylipainoisen hevosen laihduttaminen. Olen suunnitellut itsekin käyväni kyseisen kurssin, mutta valitettavasti siihen ei ole vielä ollut aikaa.

Kun pahin ylipaino on selätetty, myös ne ihan oikeat hikitreenit tekevät hyvää ja pistävät metaboliseen aineenvaihduntaan vauhtia. Valmentajani suositteli kesällä, että minun kannattaisi käydä Reetun kanssa ainakin kerran viikossa kunnon hikilenkeillä joko ajaen, maastoillen tai kentällä irtojuoksuttaen. Ja totta tosiaan: se sopii Reetulle tosi hyvin! Parhaimmillaan Reetu on aina hikipäivän, ei vapaapäivän jälkeen.

Reetun liikunta ja ruokavalio nyt

Reetu loppysyksystä 2020
Marraskuun 2020 tilanne näyttää tältä. Reetun paino putoaa hitaasti, mutta varmasti. Se jaksaa vaivatta pitkiäkin lenkkejä ja treenailee kaikissa askellajeissa.

Reetu voi tällä hetkellä hyvin, vaikkei ole ihannemitoissaan vielä. Se liikkuu mielellään, vatsa on kunnossa ja poni hyväntuulinen käsitellä. Minusta tuntuu, että olen viimein löytänyt oikeanlaisen tasapainon sen hoitoon ja ruokintaan. Tältä Reetun ruokavalio ja treeniohjelma näyttää nyt.

HUOM! listaa tarkennettu 5.11. väärinkäsityksien välttämiseksi.

Ruokavalio

 • 7,5 kg heinää päivässä 1 kg:n erissä kahdeksan kertaa päivässä (käytössä Heinätin-automaatti ja erilliset aamu- ja iltaruokinnat). Puolet kuivaa heinää, puolet esikuivattua. Heinästä on tarpeen tullen mahdollista nipistää vielä kilo pois.
 • Iltarehut: 1 dl Black Horse -kivennäistä, 1 dl Progutia, rkl merisuolaa ja 1pieni mitallinen kalkkia.
 • Rehut liikutuksen jälkeen: 1 dl chiasiemeniä, 3 pumppausta luonnollista E-vitamiinia, kourallinen Kraftin perusrehua, vähän suolaa, turvotetaan vedessä.

Liikunta

 • Kerran viikossa hikitreeni joko maastossa ratsain, kärryjen edessä tai estekentällä irtojuoksuttaen
 • Kerran, pari viikossa kouluratsastusta kentällä
 • N. 3 krt viikossa maastoilua, maastojen pituus yleensä 1,5-2 h.
 • Tavoitteena joka päivä kävelyä vähintään puoli tuntia, ei siis ns. täysvapaita.

Kaiken tämän jälkeen en kuitenkaan vaihtaisi Reetua mistään hinnasta pois! Jokaisen hevosen kanssa on omat haasteensa. Minulle sopii paremmin aineenvaihdunnalliset haasteet kuin vaikka ex-ponini Pepen kanssa kohtaamani ongelmat ratsastettavuudessa. Jaksan kyllä hoitaa Reetua ja toimia sen kävelytyskoneena vaikka maailman tappiin, koska kokonaisuutena meillä on tavattoman hauskaa yhdessä.

Metaboliset kohtalotoverit somessa

Hevosen metabolinen oireyhtymä on nykyään hirveän yleinen ongelma. Suomalainen heinä on ravinteikasta, alkuperäisrodut tehokkaita rehunkäyttäjiä ja moni hevonen liikkuu nykyisin liian vähän. Vapaan heinän syöttäminen on yleistynyt, mistä hevosen vatsa ja päänuppi varmasti kiittävät, mutta ylipaino aiheuttaa sitten omat ongelmansa.

Somemaailman kohtalotovereita ja asianuntevia vinkkejä löytyy mm. seuravista blogeista:

 • Penaponi (Pena itse ei ole metabolinen, vaan kaverinsa Sulo)
 • Kavioliitossa (Hilppa pudottelee parhaillaan ylimääräisiä kiloja)
 • Onnen Rippeitä (Ripen omistaja on metabolisten ongelmien todellinen tietopankki!)

Instagramin puolella suosittelen ottamaan seurantaan seuraavat tilit:

Mikäli omistat metabolisen yksilön, ilmianna itsesi kommenttiboksissa, niin lisään tilisi listalle!

59Herättikö tämä ajatuksia? Ota kantaa somessa!

4 Comments

 • Liisa

  Kiitos, tämä oli mielenkiintoinen ja kovasti olen juuri viime päivinä näitä pohtinut. Niin se on, että lopun ikää näiden syömistä saa vahtia ja rajoittaa, olla ”kurja” omistaja, mutta hevosten hyväksi me se tehdään!

  Reino on varmasti myös metabolinen, vaikka ei ole diagnoosia ja pysynyt kunnossa koska olen jatkuvasti sen syömistä vahtinut. Lukuun ottamatta sitä ensimmäistä talvea pihatossa vapaalla heinällä, jolloin poni lihosikin aivan muodottomaksi. Mutta läskikeräymät tietyissä paikoissa kertovat karua kieltään.

  Reinokaan ei enää koskaa pääse vapaalle heinälle, eikä alkukesän laitumelle. Sen sijaan loppukesästä se on päässyt hyvin kalutulle laitumelle, sanovat että kituruohossa on paljon sokeria, mutta niin kuin sanoit, kokonaismäärä ratkaisee!

  Harmittavaisinta tässä on se, että tarhakaveria ja laidunkavereita on niin vaikea löytää. Siinä vaiheessa, kun laidun olisi meidän mielestä ihanteellinen, alkavat muut jo vaihtaa rehevämmälle lohkolle tai tuoda hevosille lisäheinää. Olisi niin ihanaa jos löytyisi kaveriksi samanlaisia pullevuuteen taipuvaisia (joiden omistajilla halu pitää hevosensa hoikkina…)

  Itse pyrin liikuttamaan hikeen useammin kuin kerran viikossa, jotta aineenvaihdunta pysyisi yllä. Reino liikkuu joka päivä jollain tavalla ja ehkä pari-kolme kertaa viikossa hikeen saakka. Tosin kuntoa alkaa olla sen verran, ettei hiki ihan heti tule.

  Mä olen kehittänyt melkoisen kriittisen silmän noihin hevosten lihavuuksien arviointeihin. Niin monet hevoset ovat ylilihavia, että pahaa tekee. Reinostakin kaikki sanovat, että se on ihan hyvä, vaikka todellisuudessa sekin on ihan liian rasvainen edelleen. Viikissä kävi myös ilmi, että sisäelinten ympärillä on paljon rasvaa, mikä on huono juttu. Eli ikuinen laihdutus meilläkin edessä, vaikka poni ehkä monen silmään ihan sporttiselta nyt näyttääkin. Mutta hiukan pitäisi saada siltä rasvaa poltettua.

  • piia

   Reinolle tuo useampi kerta hikeen viikossa tekee varmasti hyvää, kun se ei kuitenkaan ole niin vakavasti ylipainoinen, vaan oot pitänyt sen linjat hyvin kurissa. Reetussa on vielä sen verran ihraa ympärillä, ettei ole hyvä kuormittaa vielä liikaa. Just luin MW Hevospalvelut -blogista, että ympäröivä läski toimii eristeenä molempiin suuntiin (ulkoa sisään ja sisältä ulos), jolloin jatkuva hikeen juoksuttaminen alkaisi tuhota sisäelimiä. Aika hurjaa sekin, jos pitää paikkansa!

   https://mwhevospalvelut.com/2020/05/05/ala-rankaise-hevosta-sen-lihavuudesta/

   Ja vaikka itsellekin välillä tulee sellainen olo, että oon tosiaan ihan ”kurja” hevosenomistaja, niin toisalta muutokset ponin olemuksessa puhuu kyllä puolestaan ja viittaa siihen, ettei ne näistä toimenpiteistä kärsi, päinvastoin. Nyt Reetulla on ehkä tylsempi elämä kuin ennen, mutta toisaalta se on hoikempi, pirtsakka ja liikkuu innokkaammin.

   Toivottavasti teille löytyy laidunkaveri ensi kesäksi! Reetulle puolestaan löytyy aina seuraa laihislaitsalle, mutta sisäruokintakauden se joutuu olemaan nyt yksin, ja toki laidunkaudellakin yöt, kun en voi pitää sitä edes laihislaitsalla ymäprivuorokautisesti.

 • EN

  Voi että! Luin sun ja Pepen blogia aikoinaan ja harmittelin hirveästi, kun se loppui vähitellen Pepen poismentyä. Nyt täysin sattumalta löysin tämän Kavioliiton fb:n kautta, ja tajusin että Pepen bloginpitäjähän se tässä! Ihanaa, kiva tutustua sun ja Reetun taipaleeseen. Harmi vain, että nyt vasta löysin. Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan.

  • piia

   No mutta onpa ihanaa, että löysit tämänkin blogin puolelle! 🙂 Vanha tassuttelua.net -blogi tosiaan hiipui pois, kun uudet jutut siirtyi uuden ponin myötä tänne. Nykyisin tulee jaettua kuulumisia enemmän Instagramin puolella, mutta en ole hylännyt blogiakaan.

   Reetun ja minun taival on ollut tosi erilainen kuin Pepen kanssa, kaiken kaikkiaan aika paljon seesteisempi. Reetu on reaktioiltaan ihan päinvastainen kuin Pepe, vaikka rotu onkin sama. Tilanteissa, joissa Pepe sinkosi pois paikalta, Reetu puolestaan hyytyy paikalleen. 🙂

   Uskon, että moni asia on ollut kuitenkin Reetun kanssa helppoa juuri siksi, että Pepe opetti niin paljon hevosten sielunelämästä ja niiden kouluttamisesta. Se oli todellinen opetusmestari, vähän vain eri tavalla kuin ostaessani ajattelin!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *