Lamppumaastot,  Varusteurheilu

Puhutaan otsalampuista! Vuosi Olight-otsalampun kanssa

Kuluva talvi on ollut poikkeuksellisen märkä ja pimeä. Kokopäivätyöläisenä on suorastaan luksusta nähdä oma hevonen edes joskus päivänvalossa tai maastoilla, niin että ympärilleen näkee edes vähän. Onneksi otsalamput on keksitty! Omani on ollut tänä vuonna niin korvaamaton, että ansaitsee minusta suitsutusta ja suosituksen ihan bloginkin puolella!

Me hevosihmiset emme suinkaan ole ainoita sekopäitä, jotka tykkäävät vaeltaa pimeydessä. Passelista otsalampusta minulle vinkkasi viime vuonna pikkusiskoni, joka on innokas koiraharrastaja ja kolmen koiran omistaja (kannattaa muuten tutustua hänen Instagram-tiliinsä Isot Pahat Sudet!). Siskoni samoilee hämärillä poluilla ja pimeissä metsissä siinä missä minäkin, ja oli löytänyt avun XXL:n liikkeestä. Siellä myytävä Olight-merkkinen otsalamppu osoittautui nappivalinnaksi omiinkin tarpeisiini.

Ratsastajan otsalampun toivelista

Tältä näyttää Olight-otsalamppu päässä.
Olight näyttää päässä tasan yhtä järkevältä ja tyylikkäältä kuin muutkin otsalamput. 😀

Ei ole ihan samantekevää, millaisena valopäänä hevosensa kanssa poistuu ulos pilkkopimeään ulkoilmaan. Maastoilevan ratsastajan otsalampussa tulee olla minusta ainakin seuraavat ominaisuudet:

 • Tehokas ja muunneltavissa oleva valaisuvoima
 • Helppokäyttöinen: saatava päälle ja pois helposti hevosen selässä istuessa
 • Mahdollisuus seurata, kuinka paljon akkua on jäljellä – kukapa haluaisi jäädä hevosensa kanssa keskelle pilkkopimeää metsää
 • Ladattava akku, jotta lamppu ei pölyty kaapin perälle siksi, että taas unohtui se pattereiden ostaminen
 • Hihnan pituus säädeltävissä, niin että lampun saa sovitettua sekä kypärän että pelkän pipon päälle
 • Säädettävä valokulma eli mahdollisuus ohjata valokeilan suuntaa, koska ratsain ja maasta se ei voi olla sama.
 • Kohtuuhinta, ei meillä hevosihmisillä ole varaa mihinkään 300 euron lamppuun! Eläinlääkäri vei ne rahat jo.

XXL:n Olight vastaa mielestäni loistavasti (pun intented) kaikkiin ylläoleviin tarpeisiin! Niistä on olemassa muutama erihintainen versio. Itselläni on H17r -malli, joka maksaa 69 euroa ja sisältää kaikki yllä luetellut ominaisuudet.

Olight valaisee ympäristön tasaisesti eikä tee sellaista tarkkarajaista pientä rinkulaa, mitä halvemmat lamput tekevät. Se vaan valaisee tasaisesti koko lähiympäristön.

Millaista elämä oLight-lampun kanssa käytännössä on?

Ostin Olight-otsalamppuni reilu vuosi sitten, kun olin sopinut lamppumaastosta tallikaverini kanssa ja tärkein, eli lamppu puuttui. Kipaisin XXL:ään matkalla tallille ja valitsin uuden valaisimen myyjän avustuksella.

Tallilla uunituore lamppu käsissäni tajusin, että juuri siihen maastoon siitä ei olisi mitään iloa – ladattava otsalamppu täytyy tosiaan ensin ladata, jotta sitä voi käyttää. Damn! Ei kun seuraavaan kertaan. Latasin oman lamppuni kytkemällä sen paketissa olleesta USB-piuhasta läppäriin kiinni. Lamppu oli tunnissa käyttövalmis.

Olight-lampussa on kolme eri valotehoa. Tehoja voi vaihdella joko lampussa olevan ison, sinisen napin avulla tai huiskauttamalla kättään lampun edessä koskematta mihinkään. Kevein valoteho on mielestäni aika turha eikä valaise juuri mitään, mutta keskimmäisellä näkee jo oikein mainiosti eteenpäin. Tehokkain valo voi olla kimppamaastoiluun jopa liian tehokas. Tallikaverini luuli, että takaa tulee rekka, kun kokeilin ensimmäistä kertaa vahvinta valotehoa.

Reetu tottui Olight-lamppuun nopeasti. Monet sanovat, että otsalamppu sokaisee hevosen, mutta en ole kyllä itse huomannut, että se olisi ollut minkäänlainen ongelma. Samalla tavalla Reetu tarpoo eteenpäin metsäpoluilla kesät, talvet, valoisalla ja pimeässä, lampun kanssa ja ilman.

Mysteeripiippaus – räjähtääkö se?

Olight-otsalampun latauspallurat
Siniset valot kertovat, kuinka paljon akkua on jäljellä. Kun akku alkaa olla tyhjä ja valaisuaikaa on enää 10 minuuttia jäljellä, lamppu rupeaa piippaamaan. Sinistä nappia painamalla piippaus loppuu.

Voisi helposti kuvitella, ettei niin simppeli vekotin kuin otsalamppu tarvitse tuekseen käyttöohjeita -tai ettei niitä varsinkaan tarvitse lukea. Tänä talvena jouduin kuitenkin paneutumaan verkosta löytyvän opaskirjan apuun, kun lamppuni rupesi piippaamaan. Itsepäinen piippaus ei lakannut edes silloin, kun sammutin lampun. Oliko se räjähtämässä?

Noh, joku minua nokkelampi tajusi varmaan jo, että akku oli päässyt vähiin jo parin täydellä teholla valaistun lamppumaaston jälkeen. Piippauksen sai painettua napista pois päältä, minkä jälkeen lamppu jaksoi valaista vielä maastolenkin loppuun asti.

Kaiken kaikkiaan olen ollut Olight-otsalamppuun oikein tyytyväinen. Aika usein sitä saa olla latailemassa, jos käyttää kovinta valaisutehoa, mutta eipä se toisaalta suuri vaiva ole käyttää sitä välillä läppärissä kiinni. Päivät alkavat helmikuun edetessä muutenkin pidentyä niin paljon, että kohta voin muutenkin jättää vekottimen ansaitulle vuosilomalle.

Maastoiletko sinä pimeällä ja jos, millaiseen lamppuun olet päätynyt?

16Herättikö tämä ajatuksia? Ota kantaa somessa!

4 Comments

 • Minna

  Ai sinulla on kestänyt tuo lamppu jo vuoden! Minulla on jo kaksi hajonnut yhden talven käytön jälkeen. Niissä on tosi heikko yksi johto, joka on ihan normaalilla käytöllä hajonnut. Myös tallinpitäjältä hajosi kaksi samanlaista ihan samalla lailla. En osta enää yhtäkään tämänmerkkistä!

  • piia

   Oho, onpa todella kenkku juttu! 🙁 Mulla on tosiaan kestänyt toistaiseksi ilman mitään ongelmia. Mistä merkistä / kaupasta löysit korvaavan lampun? Tiedän sitten, mitä ostaa tilalle, jos menee rikki. 🙂 Omani ostin tosiaan joskus syksyllä 2018 ja ollut siitä asti säännöllisessä käytössä.

 • Kaisa/Muuliprojekt

  Kiitos vinkistä! Minulla on halvempia patterilamppuja ja tuntuu, että ne on parin maaston jälkeen liian himmeitä. Tarhan kyllä näkee siivota, mutta maastossa se valaisee lähinnä Muulin korvat. Tuollainen ladattava toimisi paremmin juurikin siksi, ettei tarvitse ostaa pattereita koko ajan. Ja luulisin akkukäyttöisen olevan ympäristöystävällisempi kuin pari pakettia pattereita talvessa. Onneksi päivät pitenee jo! jos pääsen kolmelta starttaamaan maastoon, ehdin tehdä ilman otsalamppua parin tunnin maaston! Eli odottelen lamppuja alennusmynteihin tuleviksi.

  • piia

   Alennusmyyntejä kannattaa pitää kyllä silmällä nyt keväällä! Sitten ei harmitakaan niin paljon, jos sattuu käymään vaikka Olightin kanssa sama kuin Minnalla tuossa ylempänä. 🙂 Olightin paras puoli on musta ollut just se, että se valaisee tosi hyvin koko tienoon etenkin sillä vahvimmalla teholla. Sillä tosin akkukaan ei montaa reissua kestä, mutta toisaalta virtaa saa helposti ladattua.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *