Reetun työehtosopimus
Reetun elämä

Reetu-ponin työehtosopimus

Tiesittekö, että Reetulla on työehtosopimus? Olen vuosien varrella viitannut siihen tallilla monta kertaa, mutta blogissa se ei ole tainnut tulla vielä puheeksi. Reetun työehtosopimus on aika tarkka ja sisältää useita pakollisia ehtoja sujuvan yhteistyön varmistamiseksi. Sopimusta laatiessa oli huomioitava, että kyseessä on poni eikä hevonen – ponien työehtosopimukset ovat aina vähän tarkempia.

Tässä voimassa oleva työehtosopimus, jonka olen työstänyt yhdessä Reetun kanssa! Joko sinun hevosellasi on oma TES?

1§ Työaika ja vuosilomat

Reetu-ponin työaika on joustava ja sisältää noin viisi (5) tuntia työskentelyä viikossa. Vapaapäiviä on tarjottava työn rasittavuuden mukaan 1-2 päivää viikossa, minkä lisäksi Reetulla on oikeus kahden viikon (14 päivän) vuosilomaan, joka tyypillisesti jaksotetaan viikon lomiksi kesällä ja talvella.

Reetun kanssa urheilee pääsääntöisesti työnantaja (omistaja) itse, Sanna-niminen vuokraaja ja muut lyhyet/lyhyehköt ja ystävälliset ihmisolennot tarpeen mukaan.

2§ Palkka ja työskentelypaikka

Reetu-poni työskentelee pääsääntöisesti asuntoa ja ruokapalkkaa vastaan Tuusulassa. Muista palkkioista neuvotellaan tapauskohtaisesti.

Työsuhteeseen kuuluu vapaasti nautittava vesi ja matalasokerinen heinäateria kahdeksan (8) kertaa päivässä (8 kg / pvä). Laidunkaudella Reetu on oikeutettu vapaaseen, mutta köyhään laidunruohoon terveydelliset haasteet (ylipaino ja metaboliset ongelmat) huomioiden.

Ruokapalveluun sisältyy myös jokapäiväinen, valkuaispitoinen illallinen sekä työpäivinä 10 litraa elektrolyytillä ja/tai suolalla maustettua mash-mehua.

Työsuhdeasuntoon liittyvät asiat kuvataan tarkemmin kappaleessa 5.

3§ Työtehtäviin liittyvät yksityiskohdat

3.1 Ratsautuminen

Reetu-ponin selkään ratsaudutaan lähtökohtaisesti korkealta jakkaralta tai korokkeelta. Poikkeustapauksissa, kuten maasto-olosuhteissa, Reetun selkään voi kivuta myös minkä tahansa kiven tai kannon päältä, suoraan maasta pomppaamalla, oikealta tai vasemmalta puolelta, etuperin, takaperin tai vaikka takapuolen päältä kiipeämällä.

Kaiken kaikkiaan Reetu-ponin kanssa voidaan hyväksyä monenlaiset ratsautumistavat, kunhan ratsautumisen jälkeistä ruokapalkkaa ei unohdeta. Mikäli ruokapalkka unohdetaan, Reetu-ponilla on oikeus mennä lakkoon.

3.2 Kouluratsastus ja muu työskentely kentällä

Kouluratsastus on Reetu-ponille fyysisesti ja ennen kaikkea henkisesti äärimmäisen kuluttavaa työtä. Sen vuoksi ääretön määrä kiitoksia, rapsutuksia ja kehuja on sisällytettävä jokaiseen kouluratsastussessioon. Kouluratsastustyöskentely on sallittua maksimissaan kahdesti viikossa sen henkisen kuormittavuuden ja yleisen järjettömyyden vuoksi.

Jokaisen uuden, juuri opitun tai vaikean tehtävän suorittamisen jälkeen Reetu-ponilla on oikeus ylimääräiseen ruokapalkkaan, kuten osittaiseen iltarehuennakkoon tai palaan porkkanaa. Ammattilaisen, useimmiten Tea-nimisen, ohjaajan läsnäolo on suositeltavaa, jotta hän voi toimia tulkkina työnantajalle, kun Reetu-ponilla on vaikeaa.

Liian kohtuuttomien vaatimusten, huonon sään, kuuman kelin tai pitkän treenisession vuoksi ponilla on oikeus mennä lakkoon.

3.3 Maastoilu ratsain, taluttaen tai kärryillä

Lähtökohtaisesti maastoilu metsämaisemissa etenkin ystävien seurassa on työskentelyn suositeltavin muoto. Maastoillessa kaikki askellajit ja reitit on sallittu. Ylämäkien tuottama kohtuuton rasitus on huomioitava siten, että ylämäen laella pysähdytään ja annetaan ruokapalkka. Muussa tapauksessa ponilla on oikeus mennä lakkoon.

Maastoilun päätteeksi ratsastajan on pääsääntöisesti laskeuduttava alas ratsailta mielellään n. 500 metriä ennen lenkin päättymistä ratsailtalaskeutumisristeyksen kohdalla. Ratsailta laskeutuessa satulavyö löysätään ja Reetu-ponia kehutaan vuolaasti.

4§ Työvälineet

Työehtosopimus edellyttää ehdottomasti, että työssä tarvittavat välineet, kuten satulat, suitset, kuolaimet ja kärryt, on sovitettava ja todettava istuviksi. Niitä on huolettava säännöllisesti. Ajohevostehtävissä on tarjottava mahdollisuuksien mukaan Reetun arvolle sopivia, kullanvärisiä työvälineitä. Epäsopivat varusteet tai yhden ja saman varusteen jatkuva, yksitoikkoinen käyttäminen, oikeuttaa lakkoon.

5§ Työsuhdeasunto ja siihen liittyvät edut

Mökkikauden etuihin sisältyvät mm. mökki ja lajitoveri
Mökkikauden etuihin sisältyy mm. kesämökin käyttöoikeus ja lajitoveri.

Reetu-poni on sosiaalinen tiimityöntekijä. Siksi työnantajan on taattava Reetu-ponille kommuunimuotoinen asuminen kollegoiden kanssa, suojaisa mökki ja mahdollisuus jakaa ruokakunta vähintään yhden miellyttävän lajitoverin kanssa. Työsuhdeasuntoon sisältyy päivittäinen siivouspalvelu.

Tilapäisesti, kuten sairastumisen tai luonnollisen muuttoliikkeen vuoksi, Reetu-poni voi tarhata väliaikaisesti yksin. Korvaava ruokakuntalainen on etsittävä mahdollisimman nopeasti.

Kesäkuusta elokuuhun Reetulla on oikeus mökki- eli laidunkauteen. Laitumella on huomioitava Reetun terveyshaasteet ja tarjottava juuri sopivasti, muttei yhtään liikaa, laadukasta, muttei liian laadukasta ruohoa. Kuumalla säällä Reetulla on oikeus päästä viileään talliin tai katoksen alle lepäämään.

Mikäli mökkikaudella ei ole tarjolla riittävästi ruokaa ja nälkä alkaa kaivertaa kupeissa, Reetu-ponilla on oikeus hakeutua aidan yli, ali tai läpi paremmille apajille.

6§ Muut työsuhde-edut

6.1 Kengät, kengityspalvelu ja vaatetus

Reetu-ponin työsuhteeseen sisältyy ympärivuotinen kenkä- ja kengityspalvelu. Kengät kunnostetaan tai vaihdetaan kuuden viikon välein, jolloin tarkistetaan ja korjataan myös kavioiden pituus ja jalkojen asento. Kengityspalvelun tuottajiksi hyväksytään ainoastaan Anssi-nimiset tai vastaavalla ammattitaidolla ja huumorintajulla varustetut henkilöt. Työnantaja luopuu tarpeen vaatiessa omista kengitystarpeistaan taatakseen Reetulle uudet, kiiltävät kengät.

Työnantaja huolehtii Reetulle myös istuvat ja vedenpitävät ulkotakit (loimet) huonojen säiden varalle. Ulkotakkien paksuus vaihtelee ohuesta kuoritakista paksumpiin toppamalleihin. Työnantaja luopuu tarvittaessa omista takkisuunnitelmistaan taatakseen Reetu-ponille kuivat ja miellyttävät olosuhteet kelissä kuin kelissä.

6.2 Työterveyshuolto ja hammashoito

Reetu-poni on oikeutettu kahteen (2) hammashoitopalveluun vuodessa työterveyshuollon kotikäyntien yhteydessä. Vuoden ensimmäisen käynnin yhteydessä Reetu-poni myös rokotetaan.

Työterveyshuolto on käytettävissä 24/7 akuuttien sairastapausten hoitamiseksi.

Työnantaja tai muu nimetty henkilö huoltaa itse pienet naarmut ja vauriot, päivittäisen kampauksenmuotoilun ja kevythieronnan kumisualla.

6.3 Hierontapalvelu

Reetu-poni on oikeutettu hierontaan kolme (3) kertaa vuodessa tai tarpeen mukaan. Lähtökohtaisesti Reetua hierovat vain Marjo-nimiset O.T.E -hierontatutkinnon suorittaneet ymmärtäväiset ammattilaiset.

2Herättikö tämä ajatuksia? Ota kantaa somessa!

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *