Reetu

Reetu eli Ohana Frederico on vuonna 2012 Suomessa syntynyt, kimo connemararuuna, jonka ostin toukokuusssa 2018. Se on elänyt leppoisaa elämää pääasiassa maastoillen, ulkoillen ja  kaikessa rauhassa ratsun elämää opetellen. Varsana se napsi kaikki mahdolliset palkinnot poninäyttelyistä, mutta on sen jälkeen pysytellyt poissa parrasvaloista.

Näin Reetun ensimmäistä kertaa Vermon poninäyttelyssä kesällä 2014. Se oli minusta näyttelyn hienoin hevonen, josta en saanut silmiäni irti. Tarkistin ohjelmalehtisestä Reetun nimen ja painoin sen mieleeni. Reetu oli jo silloin myytävänä, mutta olin juuri etsimässä ensimmäistä ratsuhevostani eikä kaksivuotiaan orin ostaminen tuntunut järkevältä.

Tuli syksy ja ostin Pepen, mutta aika ajoin palasin Ohana Connemaras -kasvattajan blogiin lukemaan Reetun kuulumisia. Reetu myytiin ja jatkoin kuulumisten lukemista silloisen omistajan blogista. Vajaan vuoden kuluttua Reetu oli taas myynnissä, koska se oli liian rauhallinen. Samaan aikaan yritin itse pärjätä elämää pelkäävän Pepen selässä ja Reetun rauhallisuus”ongelmasta” lukeminen turhautti kyllä ihan kunnolla. 🙂

Pari vuotta siinä taas vierähti, kunnes jouduin tekemään raskaan päätöksen, että Pepen paikka on taivaslaitumilla. Olin päättänyt, etten osta uutta hevosta ennen kesää. Katselin kyllä myynti-ilmoituksia itseäni piristääkseni, mutta en ollut vakavissa ostoaikaisessa. Vaan kuinkas sitten kävikään: myyntipalstoille putkahti tuttu nimi vain muutama viikko Pepen lopetuksen jälkeen. Ohana Frederico oli myynnissä opiskelujen vuoksi. Sovin koeratsastusajan ja lähdin tapaamaan Reetua sillä ajatuksella, etten toista kertaa sitä karkuun päästä ainakaan kokeilematta ensin.

Koeratsastin Reetun valmentajan ja tallinpitäjän tarkkojen katseiden alla ja totesimme ponin minulle sopivaksi. Koeratsastin Reetua tiellä ja lumisella pellolla murehtimatta hetkeäkään sitä, onko muita hevosia lähellä, tuuleeko tai mitä ympärillä tapahtuu. Reetun selässä tuli hyvä ja kotoisa olo, lähinnä minua nauratti koko ajan.

Ratsastuksellisesti Reetu ei osaa vielä ihmeitä, mutta on sympaattisen ja rohkean luonteensa vuoksi erittäin kehityskelpoinen. Kun Reetu on eri mieltä ratsastajan kanssa, se pysähtyy. Kun se säikähtää, se hätkähtää paikoillaan ja sen polvet notkahtavat. Kun sen antaa tutustua pelottavaan kohteeseen, se pääsee peloistaan nopeasti yli ja matka jatkuu.

Reetua on toisinaan moitittu vähän hitaaksi eikä sillä parhaalla tahdollakaan ole kisaponin luonnetta. Minulle Reetun rauhallisuus ei ole kuitenkaan ongelma vaan etu, koska en enää tässä iässä kaipaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Lähtökohtaisesti Reetu tuntuu pitävän samoista asioista kuin minäkin: maastoilusta, uuden oppimisesta, kavereista ja ulkona olemisesta. Se on minusta hyvä lähtökohta yhteiselle taipaleellemme.

Kuva: Mari Jokelainen