Maastoilu,  Matkaratsastus

Shokkiuutinen! Lähdemme matkaratsastuskisoihin Muulin kaveriksi

Jos joku olisi reilu vuosi sitten sanonut, että kesällä 2019 edes harkitsen lähtemistä ratsastuskisoihin, olisin nauranut sellaista syvää, vatsanpohjasta kumpuavaa synkkää naurua. Minä ja laukkakammoni, just joo.

Niin ne ajat ja tilanteet muuttuvat. Yhteiselo Reetun kanssa on sujunut niin hyvin, että viimeisetkin pelkoni polkeutuivat keväällä jonnekin laukkaputken pehmoiseen hiekkaan. Olemme kohdanneet vuoden mittaan maastossa vaikka minkälaisia yllätyksiä, mutta Reetu on ollut luotettava kuin kallio. Sen kuppi ei mene nurin, vaikka maastolenkin aikana joku katoaa yhtäkkiä edestä tai vieraat ratsukot ohittavat takaa (mulkoilee kyllä taakseen kiinnostuneena). Tottakai sekin säikähtelee ja jännittyy, mutta kuuntelee pääsääntöisesti aina ratsastajaansa.

Kun Muuliblogin Kaisa ilmoitti keväällä Muulin matkaratsastuskisoihin ja kirjoitti mahtavan tietopaketin lajista, uteliaisuuteni lajia kohtaan alkoi herätä. Jos Reetu ja minä nimittäin jotain tykkäämme tehdä, niin maastoilla vaihtelevissa maastoissa ja tilanteissa. Reetun normaali viikko-ohjelma noudattaa jo nyt pitkälti Suomen matkaratsastusseuran valmennusohjeita, ihan vahingossa ja suunnittelematta.

Kun Muuli sai ensimmäisistä kisoistaan hyväksytyn tuloksen, tein kotisohvalla läppärini turvallisessa hämyssä päätöksen: Reetu ja minä kokeilemme myös matkaratsastusta – ehkä jo vuonna 2020, jos oikein reipastun! Lähtötilanteemme voisi olla jopa vähän helpompi kuin Muulilla, koska eläinlääkärin tarkastuksia tai talutuksessa ravaamista ei tarvitse pahemmin harjoitella. Reetu luottaa kaikkiin ja tykkää juosta ihmisen vieressä.

Kiitin innoissani Kaisaa siitä, että hän oli kertonut niin kattavasti lajista, ja paljastin vuosisuunnitelmani. Tilanne johti toiseen ja vuosi vaihtui kolmeksi viikoksi, koska Muuli ja Kaisa olivat kisakavereita vailla ja Kaisa lupasi ottaa meidät kyytiin. Näillä näkymin 8.6. lähdemme siis Reetun kanssa matkaratsastuskisoihin Lietoon hölkyttelemään 19 kilometrin lenkin. Tiedän, ihan kreisiä!

Koska Reetu ei ole ikinä nähnyt muuleja ja tilanne on meille uusi, sovimme, että käymme täällä Chevalinnin maastoissa ensi viikolla koeratsastuksella. Siinä tulee testattua Muulin ja Reetun kemioiden lisäksi myös se, miten hyvin askeleet sopivat yhteen. Jos kaikki menee ihan penkin alle, tuskin meidän kannattaa lähteä kisoihin aiheuttamaan kaaosta, mutta eiköhän kaikki suju ihan hyvin.

Tehtävälista ennen kisoja näyttää seuraavanlaiselta:

 1. Liity Ratsastusseuraan
 2. Selvitä matkaratsastuskilpailun säännöt
 3. Selvitä, mikä ja missä on Lieto
 4. Tarkista, että Reetun rokotukset ovat kunnossa
 5. Käy koemaastossa Muulin kanssa
 6. Hanki e-lupa (selvitä miten ja mistä)
 7. Ilmoittaudu Kipassa kisoihin (selvitä, miten ja mistä saat tunnukset)
 8. Maastoile reippaasti tulevat viikot, mutta muista myös lepo
 9. Rukoile ilmojen herroilta kaunista säätä 8.6.
 10. Hengitä.

Asteikolla yhdestä kymppiin, miten hullulta kisasuunnitelmani kuulostavat? Ensin minusta itsestäni nimittäin tuntui, että menen jo hulluusasteikon rajojen ulkopuolelle. Mitä enemmän asiaa pohdin, sitä paremmalta ajatus kisoista alkoi kuitenkin tuntua -ilmeisesti muistakin kuin minusta. Tähän mennessä kaikki ovat nimittäin vain kannustaneet, että tottakai kannattaa lähteä, eikä kukaan ole kehottanut harkitsemaan vielä.

6Herättikö tämä ajatuksia? Ota kantaa somessa!

4 Comments

 • Liisa

  Aivan loistava idea! Ja maastoilette muuten ihan meidän kotimaastoissa! Taidankin tulla teitä moikkaamaan paikanpäälle!

  • piia

   Hyvä tarkennus mun tsekkilistan kolmoskohtaan – Liisan ja Reinon kotikonnuille siis matkaamme! 🙂

   Tule ihmeessä moikkaamaan, se olisi tosi mukavaa! Ja vielähän tässä on muuten 1.6. asti aikaa ilmoittautua myös matkaratsastuskisoihin. Sehän olisi teille helppo nakki, kun on tutut maastotkin. 🙂

  • piia

   Eilisen harjoitusmaaston jälkeen minäkin innostuin nyt ihan täysillä! 😃 Hyvin meni kaikki, toivottavasti kisapäivänä sitten myös.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *